Tag allerede kørtkort som 17-årig

kørekort

Folketinget vedtog et forslag i sommeren 2016, som gør det muligt for 17-årige at sætte sig bag rattet, og begive sig ud på de danske landeveje og motorveje. Det eneste krav til dette scenario er, at den 17-årige skal ledsages af en mere erfaren voksen. Det kan på sin vis kaldes for mentorordningen, da det er den voksne til højre for den 17-årige, der skal guide og lede den uerfarne bilist i det første år inden de bliver 18, og til denne tid selv køre rundt uden en voksen.  

Det er rigtigt fornuftigt. Der er en masse gode resultater fra blandt andet Tyskland, der viser, at unge mennesker har langt færre ulykker, når de har haft en voksen ved siden af til at lære dem op i det første år, fortæller trafikekspert Harry Lahrmann, der er lektor i Trafikforskningsgruppen på Aalborg Universitet.

Det fungerer i starten som et testforsøg, som løber sig over de næste 3 år og kører på grundlag af gode erfaringer fra Tyskland.

De 17-årige skal igennem nøjagtigt den samme køreundervisning for at få kørekort som 18-årige og ældre skal i dag. Den store forskel er bare, at de ikke må køre alene, før de fylder 18, lyder det fra Dennis Lange, jurist i de danske motorejeres interesseorganisation, FDM.

Regler for ordningen

  • Den 17-årige skal ledsages af en voksen med mindst 10 års erfaring og være mindst 30 år
  • Den voksne må ikke have haft en betinget eller ubetinget dom i de seneste 10 år
  • Den voksne ledsager må ikke være beruset eller på anden vis være udygtiggjort til at køre bil
  • De 17-årige kan påbegynde teoriundervisningen 3 måneder før de bliver 17
  • Samme krav gælder under denne forsøgsordning som det gør for 18-årige

Kontakt en køreskole for yderligere konsultation, hvis du ønsker at starte på kørekort gennem den nye forsøgsordning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *